Cerul Unic European

Vești bune pentru turiști! Comisia Europeană pentru Transport și Turism a Parlamentului European a aprobat în data de 30.01.2014 proiectul de rezoluție privind crearea Cerului Unic European.

avion-aterizand

Cum se traduce asta pentru turistul de rând? Scăderea prețului biletelor de avion și a duratei călătoriei cu avionul. Mai înseamnă și reducerea cantității de combustibil necesară pentru zbor. Chiar dacă acest ultim aspect nu pare să aibă un efect imediat asupra turistului, s-ar putea să fie de interes dacă ne gândim la mediul înconjurător și nu în ultimul rând la buzunar, căci toate costurile suplimentare de călătorie sunt suportate, în ultimă instanță de pasageri.

Nevoia unui ‚cer unic european’ este dată de faptul că în momentul de față spațiul aerian nu are un caracter unitar, existând 28 de sisteme de control și 60 de centre de trafic aerian. Proiectul Comisiei Europene pentru Transport și Turism își propune să înlocuiască cele 28 de sisteme de control cu nouă blocuri de spațiu aerian regionale, ceea ce ar reduce, conform estimărilor, costurile de întreținere cu peste 5 miliarde de euro.

Proiectul își propune de asemenea reducerea curselor cu escală, astfel încât zborurile să devină mai eficiente pentru turiști, mai puțin costisitoare și mai benefice pentru mediul înconjurător, prin reducerea emisiei de carbon. Aplicabilitatea proiectului depinde în bună măsură de autoritățile naționale de aviație, care ar trebui să comunice între ele sub îndrumarea Comisiei Europene pentru Aviație.

Practic se urmărește o reorganizare a spațiului aerian european astfel încât acesta să devină mai puțin aglomerat, mai accesibil și mai comfortabil pentru pasageri. Până și numele proiectului, cerul unic european ne duce cu gândul la uniformizare și eficiență.

Proiectul de rezoluție urmează să fie votat în plen în decursul lunii martie. Până la aplicare va mai dura ceva, dar perspectiva de a zbura la costuri reduse, într-un spațiu aerian bine organizat și într-un mod sănătos pentru mediu deja ne încântă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *